Hikayesi Olan Marka!

/, Reklam Hakkında/Hikayesi Olan Marka!

HİKAYESİ OLAN MARKA!

Hikayesi olan insanların hayatı çok çekici gelir bize. Hikaye anlatan insanlar da çekici gelir. Çünkü: herkes bir hikayenin bir tarafına tutunur, ya kendisinden bir şeyler bulur, ya sahip olduklarını, ya olamadıklarını, ya hayallerini bulur. Hikaye ve hikayesi olmak değerlidir bizde; geleneğimizde ahlaki öğretiler, değerler, nasihatler hikayelere işlenmiştir. Kutsal kitapların, özelde bizim kitabımız Kur’an’ın içindeki kıssalar da, insan için hikayenin ne kadar öğretici ve işlevsel olduğunu gösterir.

Reklamcılıkla hikayenin ne alakası var peki? Çok alakası var; hikayesi olmayan bir markanın, hikayesi olan markalara göre gerilerde kaldığını, tecrubelerimizden ve istatistik verilerden biliyoruz. Bu hikaye ister zeki reklamcı, PR’cı meslektaşlarım tarafından tasarlanmış bir kurgu olsun, ister gerçekten markalaşma süreci hikayelerle dolu olsun. Hikayesi olan marka her zaman daha başarılıdır.

İtiraf etmek zorundayım ki, biz reklamcılar hikaye tasarlamakta çok mahir insanlarızdır. Hatta müşteriler tarafından en tercih edilen reklamcılar, hikayeleştirmeyi en iyi becerenler arasından seçilir. Daha önce de bir yazımda söylemiştim. Etik olan ne? Olmayan ne? Bunu tartışmanın mecrası burası olmadığı için, vakanın kendisine dönelim.

Bir zaman, bir işadamının televizyonda röportajını seyrediyordum, kendi hayat hikayesini duygusal bir formatta, markasının hikayesine nasıl bağladığını görünce, ‘reklamcısı ya da PR’cısı çok güzel metin çıkarmış,işadamı da metni çok güzel yorumladı’ demekten kendimi alamadım.

Satış, pazarlama için yapılan reklam çalışmasın da, senaryonun bir hikayeye dayanması her zaman sonuç verir, bundan daha sonra bahsedeceğim. Ama, benim kastettiğim yukarıda anlattığım gibi, hikayesi olan marka olmak. Peki, illa bir örnek vermem gerekirse; İşadamının başarısı, şeksiz şüphesiz babasından kalan paraya ve düzene paralel olmasına rağmen, röportajında ‘babasıyla derviş-murid tarzı bir hiyerarşi varmış da, iş hayatıyla ilgili bütün sırları ondan almış ve böylelikle başarıyı yakalamış’ havası estiriyor. Başka şehirde özel kolejlerde okumuş, üniversiteyi ve masterı yurtdışında yapmış ama, ne ilginçtir böyle bir hikayeye yaslanıyor. Dedim ya biz reklamcılar bu işte çok mahiriz.

Markalaşma sürecinde geldiğiniz noktaya kadar, gerçekten hikayeleşmeye değer onlarca aşama vardır. Eğer, yapmacık eklemelere başvurmadan bu süreci iyi hikayeleştirebilirseniz, bu size rakiplerinizin karşısında çok büyük katma değer sağlayacaktır. Hikayeniz yoksa, bu işte mahir, reklamcı ve PR’cılar bulmanız çok zor değil.

Modern zamanlarda ‘bana hikaye anlatma’ cümlesinin çok kullanılması, maddeye gittikçe teslim olan insanın zihin dünyasını yansıtmaktadır. Aldırmayalım, hikaye anlatmaya devam edelim…