Böyle rahatsız edici bir başlıkla yazı yazmak bir reklamcı olarak benim için ‘mayınlı bir alan’ aslında. Normal şartlarda ‘nasıl yapsam da, kırıp dökmeden bir cümle kursam’ kaygısı olması lazım. Fakat, böyle bir kaygı çekmiyorum.
Geçenlerde birkaç reklamda karşılaştığım aldatmacayı ifşa ederek başlamak istiyorum. Daha önceleri bir kampanya reklamında verilen bir avantaj veya fiyatı kocaman gösterip, açıklamanın altta karınca kadar ve hızla geçmesine, bir reyona ‘X TL den başlayan fiyatlarla yazıp, o reyonda sadece birkaç ürünün konuşmuş olmasına, satılmayan sorulmayan stoğu bitmek üzere dandik bir üründe %80 indirim yapıp, camekana koca puntolarla ‘%80 a varan indirimler’ yazılmasına, bir inserte çok beğenilen bir telefonu kocaman koyup, yanına kocaman ‘%50 indirim’ yazıp, altına da mercekle okunacak kadar ‘stok 5 adet yazılmasına, stok adeti çok yazılmış olmasına rağmen, kampanya sabahı mağaza açılırken içeri girip, kasada on kişi bile yokken, ‘stok 100 adet’ yazan ürünü rafta göremeyip isteyince ‘stok tükendi efendim’ denilmesine ve aklıma şu anda gelmeyen onlarca reklam yalanına şahit olmuşuzdur.
Bununla ilgili bir yazı yazmak malumu ilan olabilir elbette. Ama, yeni keşfedilmiş bir reklam yalanı artık bana ‘pes’ detirtti. Bir firma Sosyal Sorumluluk kapsamında(bu Sosyal Sorumluluk meselesinin de bazen nasıl koca bir yalan balonuna dönüştüğünü de ayrıca yazacağım) bir proje üretmiş bir yarışma açmış. ‘Bilmem ne temalı bilmem ne yarışması’ olsun adı. ‘Kazanana 100 Bin TL Ödül’ yazısı ve yanında küçücük bir yıldız, aşağıda yıldıza açıklama olarak ‘Toplam Ödül’ yazılmış. Meğer 1. Olacak kişiye verilecek 10 Bin TL ödülmüş. Akıllı Ulusal Reklam Ajansı elemanı böyle bir stratejiyle bizi 100 Bin TL kazanabilme ihtimaliyle tavlamış olacak. Aynı dönemlerde Adana Reklam Ajanslar ından birinde de benzer bir proje gördüm, ama onlar en azından ‘Toplam Ödül’ yazısını ön planda tutarak aldatmadan kaçınmış. Karnemize kırık bir not işletmediği için o meslektaşımıza da teşekkür ediyorum.
Bu yazıyı yazacağımı bilen bir arkadaş ‘reklam ve hile mi desen başlığa?’ dedi.
Wikipedia’dan aldım tanımı. Hile; herhangi bir çıkar veya avantaj elde etmek için gerçekleştirilen, adil veya dürüstçe olmayan davranış.
Hakikaten de Yalandan daha sevimli bir kelimeymiş…