LG G4 REKLAMI VE REKLAMDA HİKAYE
Daha önce bir yazımda, markanın bir hikayesi olması gerekliliği ile ilgili bir yazı yazmıştım ve içinde reklamın da bir hikayesi olması gerektiğine kısaca değinmiştim. Daha sonra bir örnekle açıklamak üzere ve görsel yönetmenimin fırçası üzerine sonraya bırakmıştım.
‘Reklamın bir hikayesi olması gerek’ dediğimde, işin profesyonellerinin ‘zaten hikayesiz bir reklam filmi çekilemez dediğini’ duyar gibi oluyorum. Bir reklam filmi için hazırlanmış olan senaryoyu, ‘hikayesi olmak’ meselesine dahil görmüyorum.
Tasarımcımız Mustafa internette LG G4 reklamı nı seyrettirince, ‘işte budur’ dedim ve bu yazıyı yazmaya karar verdim.Yaklaşık üç dk. lık bir reklam filminde, bir derinin hikayesi, tabakhaneden kılıfa dönüştüğü yere kadar anlatılıyor. Bu zamana kadar telefon reklamlarında, bir iş kadını-adamı başrol de olur, akıllı telefonun ne kadar akıllı olduğunu bize uygulamalı olarak gösterir. Sonra bir dış ses ve animasyonlarla bize telefonun özelliklerini anlatırlar. Kamerası şu kadar mega piksel, işlemcisi şu kadar kapasiteli, ekran şu kadar büyük, batarya şu kadar uzun ömürlü, şu kadar ekstraları var vs. Bu klasik telefon reklamlarından bıktık usandık.
LG G4 ’ün marka danışmanları da bunu iyi analiz etmiş olacak ki, telefonun deri kılıfı üzerinden giderek, telefonun teknik özelliklerinden tek satır bahsetmeden harika bir reklam filmi ortaya çıkarmışlar.
Reklamın başlığı ‘Ustalığın Dokunuşu’. Derinin hikayesiyle başlıyor ve bir ses anlatıyor;
(Tabakhane görüntüleri, derinin rulolarda yıkanması, işlenmesi vs. süreç akıcı bir şekilde görünüyor)
-Dünyada hislerimizi bu şekilde harekete geçiren başka bir malzeme yok,
-Bunun nedeni ; metal ve plastiğin aksine derinin organik olması (ki senin bir parçan demektir bu)
-12 hafta, bir G4 için kılıf hazırlanması tam olarak bu kadar sürüyor, herhangi bir akıllı telefon kılıfından 10 kat daha fazla (sadece kılıfa bu kadar zaman ve emek harcanıyor fikri verilmiş).
-Bitkisel tabaklama, derinin inceltilmesi, kavrama konforu, yüksek kalitesi, leke tutmaması, ısıya karşı yalıtkan olma özelliği vs…
Reklam filmi ‘deri ve G4 ; en şık ve yenilikçi, mükemmel görün, mükemmel hisset’ sloganıyla bitiyor.
Reklam bittiğinde o ürüne sahip olmasan da kendini özel hissediyorsun. Seni teknolojinin bir akıllı telefon için ürettiği teknik ayrıntılara boğmadan, o telefona hayran bıraktırıyor. Ona sahip olmak istiyorsun. Tabi bu da reklam için ayrı bir strateji ve illüzyon ama çok başarılı.
Reklam filminizin bir hikayesinin olmasını istiyorsanız, bu ve benzeri reklamları aklınızdan çıkarmayın.